Kunstuur in de klas: Schoonheid - met de mantel der schoonheid

00:07:33
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Schoonheid'. Kan "mooie" kunst ook nare onderwerpen bespreekbaar maken?


Kunst kan de werkelijkheid in al haar schoonheid laten zien. Maar kan kunst met die schoonheid juist ook beladen of nare onderwerpen bespreekbaar maken, bijvoorbeeld iets uit de politiek of een maatschappelijk of militair conflict?

Bart Rutten geeft uitleg bij het werk van fotograaf Henk Wildschut. Een kunstenaar die fotoreeksen maakt over vluchtelingenkampen. Wildschut zelf vertelt wat hij zo bijzonder vindt aan deze kampen en hoe hij in alle ellende ook de schoonheid ziet. Een kunstenares die vaak terroristen en criminelen afbeeldt is Marlene Dumas. Kunstkenner Valentijn Byvanck geeft uitleg bij de beeldvorming van haar werk.

Dood en verderf: naast schoonheid een belangrijk thema met een lange traditie heeft in de kunstgeschiedenis. Kunstenares Maartje Korstanje gaat in haar werk op zoek naar de schoonheid van de vergankelijkheid. Zij maakt grote angstaanjagende figuren die doen denken aan insecten. In een gesprek met Bart Rutten legt ze uit wat ze zo interessant vindt aan de dood. 

Met frisse grafische ontwerpen beladen thema's bespreekbaar maken: dat doet de Designpolitie met het project "Gorilla". Met hun visuele columns die in de Volkskrant en de Groene Amsterdammer gepubliceerd worden, laten ze je anders nadenken over het nieuws.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les.

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.