Kunstuur in de klas: Massa-cultuur van de 20ste eeuw

00:06:31 5756
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op de eindexamenthema's van Kunst Algemeen. In deze video staat pop-art en massacultuur centraal.


De tweede helft van de 20ste eeuw ziet er helemaal anders uit dan de eerste helft. In de jaren 1950 is er steeds meer welvaart. Hierdoor kunnen mensen steeds meer kopen en consumeren. Marketing en reclame domineren het dagelijkse leven en zijn overal te zien. Maar welke invloed heeft deze maatschappelijke verandering op kunst? 

Andy Warhol is een van de belangrijkste kunstenaars uit deze periode. Hij heeft een grote aandacht voor de gewone dingen in zijn kunst. Door deze thematiek behoort Warhol tot de Pop Art. Kunsthistoricus Rogier Schumacher en museumdirecteur Sjarel Ex geven meer uitleg over deze kunststroming.

Een ander opvallend element in de Pop Art is het gebruik van strips. Roy Lichtenstein is een kunstenaar die strips uitvergroot tot schilderijen. Hij is wereldberoemd en heeft tot vandaag nog steeds een grote invloed. Zo kijkt ook de hedendaagse kunstenaar Wayne Horse op naar het werk van Lichtenstein. 

Door het afbeelden van banale voorwerpen uit het dagelijkse leven en het gebruik van een nieuwe vormentaal staat de kunstwereld in de jaren 1950 en 1960 helemaal op haar kop.

Een kunstenaar die daar nog een schepje bovenop doet is Jeff Koons. Kunst.. of kitsch? Conservator Saskia van Kampen-Prein helpt ons beter te kijken naar het werk van Koons en legt uit wat hij bedoelt met zijn kunst.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les.

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.