Kunstuur in de klas: Engagement - Utopie

00:08:19
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Engagement'. Hoe creëren kunstenaars een utopische wereld?


Kunstenaar zijn is top. Je hebt bergen fantasie en je bent voortdurend op zoek naar iets nieuws of iets anders. Als je iets niet leuk vindt aan de wereld, dan kan je gewoon een nieuwe wereld verzinnen. Die nieuwe wereld kan je helemaal zelf invullen met je eigen gekkigheid. Klink fantastisch, toch? Heel wat kunstenaars gaan aan de slag met dit idee.

Constant Nieuwenhuys is gefascineerd door de chaos na Wereldoorlog II. Alles is vergaan in stenen en puin. Met die stenen kan je de wereld opnieuw heropbouwen, maar het resultaat zal nooit meer hetzelfde zijn als van te voren. Nieuwenhuys bedenkt nieuwe vormen voor steden en maatschappijen. Die ideeën noemt hij 'New Babylon'. Kunstkenner Jhim Lamoree geeft meer uitleg. Net als Nieuwenhuys gaat ook kunstenaar Stefan Gross op zoek naar nieuwe utopische ideeën. Gross maakt militaire fictie. Oorlogsmachines die hij roze schildert. Wat wil hij daarmee zeggen?

Een figuur die niet kan ontbreken in het rijtje van utopische kunstenaars is Joep Van Lieshout. In een verlaten deel van Rotterdam heeft Joep van Lieshout zijn AVL, Atelier Van Lieshout. Hij noemt het zelf 'een klein fabriekje' en creëert samen met zijn medewerkers de meest bizarre werelden. Hij probeert ideaalbeelden te scheppen die het contrast aanduiden met de realiteit.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les. 

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.