Kunstuur in de klas: Engagement - Politiek/ sociaal

00:07:26 3075
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Engagement'. Hoe betrokken bij de wereld om hen heen zijn kunstenaars?

Heel wat kunstenaars zijn geëngageerd. Dat wil zeggen dat ze een kritische blik durven werpen op de wereld rondom hen. Ze willen met andere woorden met hun kunst iets vertellen over de maatschappij waarin ze leven. 

William Kentridge behoort tot deze groep kunstenaars. Hij legt uit hoe zijn 'schaduw processie', die te zien was in EYE Filmmuseum, kritiek levert op de hedendaagse samenleving.

In China is het niet altijd makkelijk om kunstenaar te zijn. Wie anders denkt, krijgt huisarrest en wie openlijk tegen de partij is, verdwijnt. Kunstenaar Sui Jianguo probeert met zijn kunst commentaar te geven op het beleid. Kunstkenner Cees Hendrikse vertelt ons meer over het werk van deze Chinese kunstenaar. Net als Jianguo verwerkt ook Renzo Martens een kritische toon in zijn kunst. In zijn films stelt hij de vraag hoe wij naar Afrika kijken. Hierbij gaat hij op zoek naar de grens tussen kunst en documentaire.

Behalve beeldende kunstenaars stellen ook mode- en designontwerpers kritische vragen. Ze denken na over de mogelijke rol van hun ontwerpen van in de maatschappij en voelen zich verantwoordelijk voor de wereld om hen heen. Hoe kan hun ontwerp de wereld beter maken? Mode-experts Han Nefkens en José Teunissen geven meer uitleg.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les. 

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.