Kunstuur in de klas: Beweging - Radicale omzwaaien

00:04:23 1137
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Beweging'. Kunstenaars zijn steeds op zoek naar nieuwe invalshoeken: soms zo radicaal dat ze de kunstwereld voor altijd veranderen.

Kunstenaars zijn steeds op zoek naar nieuwe dingen, nieuwe materialen en nieuwe technieken. Die veranderingen kunnen klein zijn, maar soms zijn ze zo radicaal dat ze de kunstwereld voor altijd veranderen.

Zo werd er tijdens de Renaissance ontdekt hoe je levensecht kan schilderen en zag de schilderkunst er voor altijd anders uit. Ook vandaag verzinnen kunstenaars de gekste ideeën. Denk maar aan de pindakaasvloer van Wim T. Schippers. Wie had ooit gedacht dat pindakaas kunst zou worden?

De digitale revolutie en de uitvinding van nieuwe technologieën heeft ook een grote invloed op de kunst. We zien een muurschildering die voortdurend in beweging is door het gebruik van slimme technologie, gemaakt door de Nederlandse multimedia kunstenaar Geert Mul. Kunstenaar Ed Atkins geeft uitleg bij zijn digitale video's.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les.

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

 

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.