Kunstuur in de klas: Beweging - materiaal en vormgeving

00:05:24 1362
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Beweging'. Kunst is voortdurend in beweging. Kunstenaars zoeken continu naar nieuwe manieren om kunst te maken, met allerlei soorten materialen.

Bij het horen van het woord kunst denk je misschien aan een schilderij aan de muur of een beeld op een sokkel, maar kunst gaat veel verder dan dat. Kunst is voortdurend in beweging. Steeds opnieuw gaan kunstenaars op zoek naar nieuwe manieren om kunst te maken. Stukken hout, gevonden voorwerpen, oude gebouwen, gesmolten koelkasten of zonnecellen. Je kan het zo gek niet bedenken of kunstenaars gaan ermee aan de slag.

Een kunstenaar die graag experimenteert met materialen is David Bade. Hans den Hartog Jager geeft een woordje uitleg bij deze "rotzooikunst".

Marjan Teeuwen maakt architectonische installaties, waarvoor ze hele huizen "verwoest" en opnieuw weer opbouwt. We brengen een bezoekje aan het verwoeste huis in Amsterdam Noord waar ze uitleg geeft bij haar kunstwerk.

Dankzij innoverende technieken kunnen kunstenaars aan de slag met nieuwe materialen. Zo maakt Dirk van der Kooij gebruik van 3D printing voor het maken van zijn stoelen. Ook modeontwerpster Pauline van Dongen gaat aan de slag met nieuwe materialen. Zij is gespecialiseerd in mode en technologie en maakt 'wearable technology': een t-shirt waarmee je je telefoon kunt opladen bijvoorbeeld.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les.

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.