Kunstuur in de klas: Beweging - Kinetische kunst

00:05:47 Het Nieuwe Instituut
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Beweging'. Wat is "kinetische kunst" precies?

Kunst hangt niet altijd netjes en strak aan de muur. In sommige kunstwerken is beweging een belangrijk element. Dit soort kunst heet 'kinetische' kunst.

Kunstenaar Jean Tinguely maakt metalen sculpturen die kunnen bewegen. Hij noemt deze kunstwerken 'bewegende beelden'. Ook Joost Conijn houdt zich met beweging bezig, maar dan op een andere manier. Hij maakt vliegtuigen, auto's en andere mechanische kunstwerken en probeert in zijn werk de grenzen van het mogelijke op te zoeken.

Theo Janssen maakt kunst van plastic buizen. Hij laat zich inspireren door de beweging van mensen en dieren en noemt zijn kunstwerken strandbeesten. Daan Roosegaarde gaat in zijn werk nog iets verder. Zijn kunstwerken bewegen niet alleen, maar reageren ook op de toeschouwer. Hij maakt gebruik van de nieuwste technologieën om zijn kunst te laten bewegen afhankelijk van de lichaamswarmte en aanrakingen van het publiek.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les.

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

 

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

Meer info

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.