Kunstuur in de klas: Beweging - Imago en beeldvorming

00:05:39 1675
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Beweging'. Ook ons beeld over schoonheid is continu in beweging.


Een selfie maken is heel eenvoudig. Eén druk op de knop en je hebt een zelfportret. Vierhonderd jaar geleden was dat een ander verhaal. Dan had je een schilder, een doek, verf, penselen en heel veel geduld nodig. Met het maken van een portret gaan mensen op zoek naar hun eigen identiteit.

Wie ben ik en hoe zien anderen mij? Deze vragen komen onder meer terug in het werk van fotograaf Rineke Dijkstra. Bart Rutten geeft uitleg bij haar werk 'The Crazy House' en vertelt ons welke invloed de verandering van de jeugdcultuur op de fotografie heeft.

Arie Versluijs en Ellie Uyttenbroek maken portretten van mensen die elkaar niet kennen, maar er wel hetzelfde uitzien. Denk je dat je er origineel bent? Kijk dan maar eens goed naar deze foto's.

Hoeveel invloed heeft de modewereld op ons en op ons imago? Volgen we de trends of doen we vooral ons eigen ding? Karin Swerik, hoofdredacteur van Vogue, geeft haar mening over de Nederlandse mode van vandaag. Modeontwerper Bas Kosters geeft uitleg bij zijn eigenzinnige creaties.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les.

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.