KUnst is lang - Vibeke Mascini

Kunst is Lang, het interviewprogramma met Luuk Heezen over hedendaagse kunst in samenwerking met Mister Motley. In deze aflevering Vibeke Mascini (13 december 2017).

 

Vibeke Mascini (1989) heeft een fascinatie voor maten en meten: hoe worden maatindelingen bepaald en wat betekenen ze vervolgens voor ons? Zo maakte ze een schitterend boek dat volledig gaat over de grootte en het gewicht van een aangespoelde walvis, het grootste en zwaarste dier dat we kennen. Als je alle pagina’s achter elkaar legt, heb je bijvoorbeeld de lengte van het beest. Maar echt te bevatten blijft het gewicht niet, zelfs niet als ze het probeert uit te drukken in delen van de Westertoren in Amsterdam - ook de mensen in het boek die gevraagd worden in te schatten hoe zwaar een walvis is geven de meest uiteenlopende antwoorden - waardoor de nut van het systeem zelf op losse schroeven staat.  

En ook met andere systemen speelt Vibeke: bijvoorbeeld met het gebruik van taal. Ze meet de afstand die je ogen afleggen als ze al lezend over een pagina glijden, in dit geval van het woordenboek, ongeveer de afstand van een marathon. Zo wordt onze taal ineens een meetlat, en kan een berg net zo hoog zijn als het woord ‘blindenbibliotheek’ - dat wil zeggen, zo hoog als de afstand die je ogen afleggen tot ze in het woordenboek het woord ‘blindenbibliotheek’ hebben gelezen.


Zo komt ze tijdens de ontwikkeling van al haar werk dingen tegen die aan de randen van onze aandacht liggen, met poëtische werken als resultaat.

Video credits

 

  • Luuk Heezen
  • Mister Motley
  • Amsterdam FM

1 series

  • KUNST IS LANG

    Kunst is Lang, het interviewprogramma over hedendaagse kunst in samenwerking met Mister Motley.