KUNST IS LANG - Ronald Ophuis

Kunst is Lang, het interviewprogramma met Luuk Heezen over hedendaagse kunst in samenwerking met Mister Motley. In deze aflevering Ronald Ophuis (4 april 2018).
Ronald Ophuis

Ronald Ophuis (Hengelo, 1968) is een Nederlands kunstschilder. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn werk wordt getypeerd door afbeeldingen van extreem menselijk geweld, misbruik en executies en leidde vaak tot emotionele reacties en controverses.

Meer over de kunstenaar

 

De schilderijen van Ronald Ophuis zijn vaak gruwelijke weergaves van het kwaad waar de mens toe in staat is: volwassenen die kinderen verkrachten, soldaten die na een moordpartij een balletje trappen, of een groepje kindsoldaten dat op het punt staat een zwangere vrouw open te snijden, om te controleren of ze een jongetje of een meisje zou baren. Maar de laatste tijd lijkt Ronalds werk wat minder gruwelijk te worden, en zich juist meer te richten op de veerkracht van de mens: bijvoorbeeld wanneer hij mannen afbeeldt in gevangenis-tenue van concentratiekampen, die ondanks alle ellende in staat zijn zich bezig te houden met het opvoeren van theater.

Video credits

  • Luuk Heezen
  • Mister Motley
  • Amsterdam FM

1 series

  • KUNST IS LANG

    Kunst is Lang, het interviewprogramma over hedendaagse kunst in samenwerking met Mister Motley.