KUNST IS LANG - Navid Nuur

Kunst is Lang, het interviewprogramma met Luuk Heezen over hedendaagse kunst in samenwerking met Mister Motley. In deze aflevering Navid Nuur (7 februari 2018).


Navid Nuur (1976) werd geboren in Teheran, maar groeide op in Hendrik-Ido-Ambacht. Hoewel hij op de academie eerst voor grafische vormgeving en illustratie koos, verovert hij inmiddels met zijn autonome werk in rap tempo de kunstwereld, met prijzen en tentoonstellingen in grote musea in binnen- en buitenland.


Zijn werk ontstaat steeds vanuit een observatie over betekenis. Bijvoorbeeld: dat je als kijker een schilderij ziet, komt door licht dat via het schilderij jouw ogen bereikt. Het licht is een essentieel onderdeel en verdient dus nader onderzoek. Hoewel het licht zich niet in materie laat vangen, heeft het wel effect: als het op onze menselijke huid komt, maakt het vitamine D aan. En dan is het een kleine stap om met die vitamine D een schilderij te maken, waarmee het effect van licht concreet wordt. Of neem de titel van zijn tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum 5 jaar geleden: Lube Love, wat zich laat vertalen met glijmiddel liefde. Twee woorden die elk een eigen wereld vertegenwoordigen en hun betekenis vinden door de associaties die de bezoeker er bij heeft. Daarmee verwijst Navid naar de reikwijdte van woorden, de expansie die ze in je hoofd kunnen veroorzaken. En mocht het werk door al die omschrijvingen nou heel zwaar en conceptueel lijken, dat is het belangrijk om te vermelden dat ze dat juist niet zijn, maar vaker poëtisch, licht en speels.

Video credits

  • Luuk Heezen
  • Mister Motley
  • Amsterdam FM

1 series

  • KUNST IS LANG

    Kunst is Lang, het interviewprogramma over hedendaagse kunst in samenwerking met Mister Motley.