Kunst is Lang - Barbara Visser

0
Kunst is Lang, het interviewprogramma met Luuk Heezen over hedendaagse kunst in samenwerking met Mister Motley. Barbara Visser (6 december 2017).

 

Barbara Visser (1966) was in 2017 artistiek directeur van documentairefestival IDFA, was voorzitter van de Academie van Kunsten, is filmmaker, docent en uiteraard ook beeldend kunstenaar. Haar werk kreeg vele prijzen.  

Ze gebruikt verschillende media: foto’s, tekst, video’s, installaties en performances. Wat ze meestal gemeen hebben, is dat ze gaan over de onzekere verhouding tussen iets registreren en er een dramatisch werk van maken, over de betekenis van het origineel en een kopie, en over hoe vorm wordt gegeven aan onze geschiedenis en ons geheugen.


In 2015 maakte ze de film Manual/2: The patient artist waarin vier van haar eerdere videowerken op een groot scherm te zien zijn, in een verder zwart decor. Tussen de fragmenten door beweegt een acteur door het decor: hij leest fragmenten voor uit het psycho-analytisch dossier dat over Visser is gemaakt. Zo komen we iets te weten over de kunstenaar zelf, of over de manier waarop therapeuten naar haar kijken. Óf over de manier waarop de kunstenaar wil dat we naar haar kijken.  

Op het moment van de opname legt ze de laatste hand aan een film over Who’s afraid of red, yellow and blue van Barnett Newman - het schilderij dat in 1986 in het Stedelijk zwaar beschadigd is, en met een verfroller en rode muurverf op een achternamiddag tussen aanhalingstekens ‘gerestaureerd’ is: uit een rapport van het Gerechtelijk Laboratorium van het ministerie van Justitie blijkt dat de handelingen van de Amerikaanse restaurateur niet meer ongedaan te maken zijn en het werk dus - zou je kunnen zeggen - vernietigd is.    

 

Hier alvast twee belangrijke thema’s: een herhaling/kopie van Visser en haar eerdere werk, en de vraag hoe identiteit en de waarde van kunst tot stand komt.

Video credits

  • Luuk Heezen
  • Mister Motley
  • Amsterdam FM

1 series

  • KUNST IS LANG

    Kunst is Lang, het interviewprogramma over hedendaagse kunst in samenwerking met Mister Motley.