Kunst is gekkigheid

00:04:25 Stedelijk Museum Amsterdam
Het Stedelijk Museum verzamelt al sinds de jaren '60 werk van Wim T. Schippers. Nu ruim vijf decennia later krijgt hij een 'eigen' zaal. In deze video zie je hoe die werd ingericht.
Wim T. Schippers

Wim T. Schippers is een Nederlands programmamaker, acteur, stemacteur, schrijver, presentator en beeldend kunstenaar. Zijn beeldende kunst heeft verwantschap met Fluxus, popart en conceptuele kunst. Als theatermaker maakt hij gebruik van humor en absurditeit.

Meer over de kunstenaar

Wim T. Schippers zaal

Het Stedelijk Museum verzamelt al sinds de jaren '60 werk van Wim T. Schippers. In totaal bezit het museum 101 werken van Schippers, waaronder 22 video’s en 13 sculpturen. Nu ruim vijf decennia later krijgt hij een 'eigen' zaal. We volgen conservator Margriet Schavemaker en Wim T. Schippers tijdens het inrichtingsproces en komen en passent tot de essentie van beeldende kunst: 'Kunst is gekkigheid' aldus Wim T. Schippers.

Humor

Ironie en humor staan centraal in de sculpturen en installaties die Wim T. Schippers sinds de vroege jaren 60 maakt. Zijn werken worden veelal gekenmerkt door een absurde mix van uitvergrote elementen uit het dagelijks leven en ondefinieerbare vormen. In 1961 richtte Schippers samen met Ger van Elk de A-dynamische groep op, een collectief dat opriep tot ‘waarachtige oninteressantie’, ‘stijlloosheid’ en ‘slapte’. Deze ideeën sloten nauw aan bij de internationale Fluxusbeweging.

Verzamelen

Het Stedelijk Museum begon al met het verzamelen van Schippers’ werk toen de kunstenaar nog op de academie zat. Ook nam het Stedelijk zijn tv-programma’s vanaf het eerste begin op om deze aan de collectie toe te voegen.

Video credits

  • Met dank aan: Wim T. Schippers en Margriet Schavemaker
  • Productie: Mals Media
  • Research en interview: Anna Jordans
  • Camera en editing: Florian Koch
  • Vertaling: Joris Kreb
Koop tickets