Keith Haring terug in het Stedelijk!

00:11:29 1894 Stedelijk Museum Amsterdam
Na ruim dertig jaar en een restauratie, is het doek van Keith Haring opnieuw te bewonderen in het Stedelijk. Hoe dat ging? Dat zie je in deze video.

 

In het Stedelijk is het velum van Keith Haring (1958-1990) weer te zien. De Amerikaanse kunstenaar en activist beschilderde het doek, dat dient om daglicht te filteren, in 1986 speciaal voor zijn solotentoonstelling in het Stedelijk.

Voor deze tentoonstelling wilde Haring niet alleen bestaande werken aan de muur hangen, hij stond erop ook nieuw werk te maken. Hij beschilderde het doek van 12 bij 20 meter in één dag met spuitbusverf op de vloer in één van de museumruimtes.

Daarvan maakte hij een energieke performance: onder toeziend oog van fotografen en journalisten bewoog hij zich, op hiphop muziek, met een ritmische snelheid al schilderend over het doek. Hij vulde het met tekeningen van dansende en gebarende poppetjes, kruipende baby’s en krioelende beesten.

Keith Haring

Dit doek, bekend geworden als het ‘velum van Keith Haring’, werd gespannen onder de glazen kap boven de historische trap. Het was direct een publiekslieveling. Nu, na ruim dertig jaar en een restauratie, is het opnieuw te bewonderen.

KUNST BOVEN DE HISTORISCHE TRAP

Het Stedelijk heeft altijd een nauwe band gehad met kunstenaars en hen alle ruimte gegeven nieuw werk te ontwikkelen. Ook de relatie met het gebouw van het Stedelijk is daarin belangrijk. Daarom heeft het Stedelijk kunstenaars ook meermaals opdrachten gegeven voor nieuw werk, bijvoorbeeld voor rond de historische trap, waar kunstenaars als Daniel Buren, Dan Flavin en Seth Price, prachtige site specific installaties voor maakten.

Video credits

Beeld: Keith Haring, Untitled (velum), 1986, coll. Stedelijk Museum Amsterdam © Keith Haring Foundation

Koop tickets