Kazimir Malevich en de Russische avant-garde

00:05:18 1210 Stedelijk Museum Amsterdam
Deze video leidt de tentoonstelling in, en toont Malevich' ontwikkeling in turbulente politieke tijden.

Kazimir Malevich en de Russische avant-garde toont een selectie uit de Khardzhiev- en Costakis collecties, het grootste overzicht sinds jaren van een van de belangrijkste grondleggers van de abstracte kunst: Kazimir Malevich (1879 - 1935).

Het Stedelijk Museum beheert de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland, en toonde die voor het laatst op deze schaal in 1989. De tentoonstelling is het sluitstuk van het Nederland-Rusland jaar, en is met ruim 500 werken een diepgaand eerbetoon aan Malevich en de Russische avant-garde.

Malevich is vooral bekend om zijn abstracte kunst, maar hij werd geïnspireerd door diverse kunststromingen uit zijn tijd, waaronder het impressionisme, symbolisme, fauvisme en het kubisme, terwijl zijn eigen abstracte beeldtaal deels geworteld is in de Russische volkskunst en iconen.

De tentoonstelling laat zijn rijke oeuvre zien aan de hand van olieverfschilderijen, gouaches, tekeningen en sculpturen. Alle ontwikkelingsfasen van de kunstenaar krijgen ruim aandacht: van zijn impressionistische periode tot zijn iconische suprematisme, met als radicale uitkomst het Zwarte Vierkant, maar ook de minder bekende periode met figuratieve kunst die daar weer op volgde.

Kazimir Malevich en de Russische avant-garde
Stedelijk Museum Amsterdam
19 oktober 2013 tot 2 februari 2014

Video credits

  • Commissioned by Stedelijk Museum Amsterdam; produced by Submarine
Koop tickets