Katarina Zdjelar - Dolf Henkes Prijs 2016

00:05:43 CBK Rotterdam
De kunstenaars Daan Botlek, Rana Hamadeh, Rory Pilgrim en Katarina Zdjelar zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2016. De prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. Katarina Zdjedar vertelt in deze video over de manier waarop zij te werk gaat.

In de video’s van Katarina Zdjelar (Belgrado, 1979) produceren de hoofdrolspelers met hun stem en lichamen op een georkestreerde manier klanken, woorden of tonen. We zien hen een accent afleren, een uitspraak perfectioneren of een muziekstuk instuderen. Telkens gaat het om het cultiveren van de stem of van klanken in een taal of muziekstuk, waarbij steeds moet worden voldaan aan een standaard die door culturele en sociale codes wordt bepaald. Op deze manier worden persoonlijke verwachtingen en verlangens verbonden aan grotere maatschappelijke kwesties, zoals de voortdurende druk om te presteren in de huidige samenleving.

Het nieuwe werk AAA (Mein Herz) is gemaakt in één opname, en toont een jonge vrouw die tegelijkertijd vier composities opvoert. Met behoud van de originele stijl, tempo en ritme van de individuele composities, stemt ze telkens af op een ander muziekstuk. Stilte, muziek, geluid en woorden wisselen elkaar af en botsen. Het gezicht en de stembanden van de vrouw worden zo het strijdtoneel van de hortende overgang tussen verschillende sporen. De tweede projectie dient als voetnoot bij het werk, en is een compilatie van de momenten van stilte tijdens de opname.

Video credits

Het tentoonstellingsontwerp is gemaakt in samenwerking met Claus Wiersma.

Meer info

1 series

  • Dolf Henkes Prijs

    De Dolf Henkes prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. In deze serie vind je de genomineerden van dit jaar en voorgaande edities!