Jump into the Future

00:09:49 274 Stedelijk Museum Amsterdam
Jump into the Future- Art from the 90s and 2000’s is een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam die in dertig zalen de omvangrijke groep werken van verzamelaar Thomas Borgmann laat zien. Borgmann noemde zijn bezoeken aan het Stedelijk in de jaren 60 “een ontsnapping naar de toekomst”.

De titel van de tentoonstelling, Jump into the Future, refereert aan de vroege verbintenis van de verzamelaar aan het Stedelijk , maar ook aan de activiteit van het verzamelen zelf. Het verzamelen van kunst is natuurlijk al een groot avontuur, zeker als het gaat om nieuwe ontwikkelingen en jonge kunst.

De tentoonstelling geeft een kijkje in de hedendaagse kunst van de jaren 90 en aan het begin van deze eeuw. Het is een werkelijke reis door de tijd, waarin politiek-maatschappelijke omstandigheden van deze tijdsperiode duidelijk in de verzameling naar voren komen. Deze periode wordt gekenmerkt door een ontgrenzing van kunst en vervangende categorieën van verschillende kunstvormen als schilderkunst, videokunst en beeldhouwkunst.

De werken uit de Borgmann collectie - waarin een focus ligt op de kunstscene in Keulen met verbindingen met Londen, New York en Los Angeles - zijn een geweldige aanvulling op de vaste collectie van het Stedelijk Museum. Iedere kunstenaar heeft een tentoonstelling een eigen ruimte waardoor de ensembles helder naar voren komen. Enkele kunstenaars zijn in meerdere zalen te zien, waardoor dwarsverbanden tussen de werken ontstaan. 

De zeer omvangrijke tentoonstelling Jump into the Future bevat werken van onder andere Cosima von Bonin, Matt Mullican, Lucy McKenzie, Jutta Koether en Christopher Williams. 

Koop tickets