Johan Thorn Prikker: Wanddecoratie in Scheveningen

00:03:10 Museum Boijmans Van Beuningen
In de tentoonstelling Johan Torn Prikker - De Jugendstil was een serie films te zien in de voetsporen van de kunstenaar. Deze zijn nu ook te zien op ARTtube.

De tentoonstelling Johan Thorn Prikker - De Jugendstil voorbij (13 november 2010 t/m 13 februari 2011 bij Museum Boijmans Van Beuningen) volgde de kunstenaar langs alle plaatsen waar hij woonde en langs alle veranderingen die zich in zijn werk voltrokken. 

Na 1895 richt Johan Thorn Prikker zich steeds meer op de toegepaste kunst. Hij beoogt daarmee een groter publiek te bereiken. Met de architect Chris Wegerif richt Thorn Prikker in Den Haag een vooruitstrevende galerie op: Arts and Crafts. Behalve schilderijen en sculpturen van internationale kunstenaars en meubels van Henry van de Velde, zijn hier ook de in eigen werkplaatsen gemaakte batiks, lampen en ook meubels van Johan Thorn Prikker te koop. In 1900 is Thorn Prikker vervolgens bij de interieurfirma Binnenhuis Die Haghe betrokken. Samen met de beeldhouwer Johan Altorf voert hij opdrachten uit voor Huis de Zeemeeuw in Scheveningen.

Video credits

Director, camera, editor: Bert Koenderink 

Research: Museum Boijmans Van Beuningen and Christiane Heiser

Koop tickets