Joep van Lieshout heeft een werkplaats, net als Rubens!

00:08:07 Museum Boijmans Van Beuningen
Van Rubens naar Van Lieshout. Wat is er veranderd in de werkplaatsen van een kunstenaar?
Joep van Lieshout / AVL

Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het atelier maakte internationaal furore met beelden die op de scheidslijn tussen kunst, design en architectuur en design balanceren.

Meer over de kunstenaar

Heen en weer. Van Peter Paul Rubens in Antwerpen naar Joep van Lieshout in Rotterdam; en dit alleen om te ontdekken dat er in vierhonderd jaar eigenlijk helemaal niet zo veel is veranderd? Rubens (1577-1640) stond aan het hoofd van een grote werkplaats en liet veel over aan zijn assistenten. Zij moesten bijvoorbeeld zijn olieverfschetsen uitwerken tot grote schilderijen of modelli. In de schetsen komen de enorme kennis, de creativiteit en de geniale techniek van Rubens zelf samen.

Bij Atelier Van Lieshout in Rotterdam gaat het nu nog net zo; zelfs de manier waarop een schets wordt uitvergroot, met een raster, is zeventiende eeuws. Maar niet alles is vergelijkbaar. Rubens grijpt in zijn werk terug op de klassieke mythologie en laat de onsterfelijke Achilles langzaam maar zeker op zijn ondergang afstevenen. Van Lieshout verbeeldt een moderne maatschappij, als de onze, waarin economische en ecologische principes alleen een tikje consequenter worden doorgevoerd.

Video credits

Camera en editing: BoogieMen

Koop tickets