Jim Campers. Forward Escape Into the Past

De Brakke Grond
Van 15 september t/m 13 oktober 2018 presenteert de Brakke Grond de eerste solopresentatie van kunstenaar Jim Campers (Antwerpen, °1990) in Amsterdam. Tegenculturen uit de jaren '60 en '70 vormen belangrijke thema's in zijn werk, evenals afzondering van de maatschappij en terugkeer naar de natuur.

 

Forward Escape Into the Past brengt twee projecten van de Antwerpse fotograaf samen. In een nieuw gecreëerde scenografie ontstaan alternatieve scenario’s en nieuwe verbanden tussen de series Let's Kill the Moonlight en Intranaut.

Campers beschouwt deze fotoreeksen als archieven om verschillende tentoonstellingen of projecten te voeden. Sommige foto’s doen denken aan illustraties uit reisverslagen of wetenschappelijke publicaties, andere beelden refereren aan reclamefotografie of zijn net visuele, soms abstracte experimenten. Ze vormen fragmenten uit een steeds wisselend narratief.

“In mijn werk onderzoek ik onder meer een archaic revival, waarin de mens is geëvolueerd naar een primitiever bestaan en waarin het almaar voorwaartse proces van complexe verandering in onze technologische samenleving is doorbroken.”

Na de eerste presentatie in M-Museum Leuven zet Campers met Forward Escape Into the Past een tweede luik neer in de Brakke Grond. Voor deze expositie bedacht hij een scenografie met oude tentoonstellingswanden, inclusief gebruikssporen. Het hergebruiken van wanden refereert aan de levensstijl van bewoners van Drop City, een autarkische en utopische beweging in Colorado. Als jager-verzamelaars creëerden zij een utopische woongemeenschap met lokale, beschikbare materialen.

Video credits

  • Regie en montage: Taatske Pieterson
  • Camera: John Treffer
  • In opdracht van de Brakke Grond
Meer info