Jeff Wall: Tableaux, Pictures, Photographs, 1996–2013

00:08:22 Stedelijk Museum Amsterdam
Video bij de tentoonstelling van de Canadese fotograaf Jeff Wall in het Stedelijk Museum, een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd. Zijn foto's in lichtbakken stralen je tegemoet.
Jeff Wall

Jeff Wall (Vancouver 1946) is een Canadese fotograaf en een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd. Sinds de jaren '80 wordt Jeff Wall geprezen om zijn werk in de vorm van monumentale lichtbakken: ingelijste kleurendia's die van achteren worden aangelicht door tl-buizen.

Meer over de kunstenaar

Hoeveel laat fotograaf Jeff Wall aan het toeval over? En wat is het subtiele verschil tussen fictie en 'het imaginaire'?

Wall (1946) haalt graag vooropgezette ideeën en verwachtingen onderuit, ook over zijn eigen werk. De toonaangevende kunstenaar en conservator fotografie Hripsimé Visser lopen in de dagen voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling Jeff Wall:Tableaux Pictures Photographs 1996-2013 samen rond en bespreken clichés, feit en fictie rond zijn werk.

Deze video introduceert de tentoonstelling in het Stedelijk en werpt tegelijk een licht op zijn soms raadselachtige en tegelijk monumentale fotografie en werkwijze die beweegt tussen herinnering, enscenering en realisme.

Hripsimé Visser is conservator van fotografie bij het Stedelijk Museum sinds 1990. Ze was curator van diverse tentoonstellingen in het Stedelijk Museum, onder meer Jeff Wall (2014), Mapping the City (2007) en Rineke Dijkstra (2004).

Visser: Jeff Wall is allereerst een 'artist's artist', hij is bekend en geliefd onder kunstenaars en critici. Het Stedelijk wil met deze tentoonstelling een groter publiek inzicht geven in het werk van een van de kunstenaars die de fotografie als artistiek medium definitief en eigenzinnig op de kaart heeft gezet. Walls werk is zowel klassiek als volstrekt hedendaags, zijn thema's zijn schijnbaar alledaags maar tegelijkertijd ongelooflijk spannend. 

Wat op het eerste gezicht helder en begrijpelijk lijkt, is ook complex en raadselachtig.

De vorm waarin hij zijn werk presenteert is bovendien prachtig en met een groot oog voor detail gemaakt. De monumentaliteit van zijn werk is vanzelfsprekend en volstrekt overtuigend.

Video credits

Een film door Jeroen van der Poel & Robbie Schweiger
In opdracht van de afdeling educatie van het Stedelijk Museum Amsterdam

  • Camera en regie: Jeroen van der Poel
  • Productie en onderzoek: Robbie Schweiger
  • Met dank aan: Jeff Wall, Hripsimé Visser, Rixt Hulshoff Pol, Alex Clarke, Emanuel Hoffmann Stiftung, Glenstone Foundation, Washington, Musée d'art contemporaine de Montreal, Marian Goodman Gallery, New York
Koop tickets