JCJ VANDERHEYDEN

00:07:26 Museum Boijmans Van Beuningen
Jacques van der Heyden (1928-2012) was al een kunstenaar voordat hij het werd. En een kunstenaar was voor hem een soort wetenschapper, maar dan zonder intellectuele begrenzingen.

 

Vanaf het begin heeft hij zich opgesteld als een onderzoeker van het beeld, de waarneming en de relatie tussen deze twee. Met zijn werk roerde hij kwesties aan die gewoonlijk zijn voorbehouden aan de wetenschap of de filosofie. Hij stelde vragen als: hoe ontstaat een beeld? Wat maakt een beeld tot een geheel? Hoe verhoudt het beeld zich tot haar spiegelbeeld en tot andere vormen van reproductie? Hij geloofde niet in overzicht. Hij dateerde zijn werk niet, schiep er genoegen in om de tijd om te draaien en meende dat lineair denken de mens onnodig beperkt. Ontwikkeling zat voor hem juist in de eindeloze herhaling van steeds weer hetzelfde. Voor hem telde het allerkleinste stukje van een schilderij even zwaar als het hele doek. In het deel zit het geheel. Zo was ook de mens voor hem bijna niets - in verhouding tot de wereld, het heelal en de kosmos. Tegelijk was die nietige mens een God, met zijn mogelijkheid beelden waar te nemen, te vervormen en te herscheppen.

De Maquette tentoonstelling In-Zicht, maakte JCJ VANDERHEYDEN in het voorjaar van 2011 voor zijn tentoonstelling In-Zicht die in Museum Boijmans Van Beuningen werd gehouden (24 september 2011 - 29 januari 2012). De maquette gaf inzicht in de wisselwerking tussen werken uit verschillende periodes in het oeuvre van VANDERHEYDEN.

Video credits

Direction: Els Hoek
Camera: Suzan van Steenwijk
Editing: Caroline Hoeberechts
Music & mix: Michel van Schie

Koop tickets