Jan Rosseel over zijn werkwijze en Back-up in Museum Dr. Guislain

00:03:37 De Brakke Grond
Hoe wordt ons collectieve geheugen gevormd? Welke rol spelen media, psyche en politiek hierin? Deze vragen staan centraal in het onderzoek van ‘visual storyteller’ Jan Rosseel.

 

Dit onderzoek wordt vertaald in een drieluik van tentoonstellingen, genaamd Back-up, op drie verschillende locaties. De eerste vond plaats in de Brakke Grond Amsterdam met een focus op ‘media’. Momenteel is de expositie in nieuwe samenstelling en met focus op ‘psyche’ te zien in Museum Dr. Guislain in Gent en aan het einde van het jaar in Stroom Den Haag. Met de focus ‘politiek’.

In dit tweede videoportret vertelt Jan Rosseel over zijn werkwijze en het resultaat in zijn expositie in Museum Dr. Guislain, een voormalige psychiatrische inrichting. In dit deel speelt logischerwijs ‘psyche’ de hoofdrol. Hij graaft hiervoor in zijn eigen herinnering, tot hij bij zijn allereerste uitkomt: de executie van de Roemeense communistische dictator Nicolai Ceaușescu. Hoe hij zulke ideeën vervolgens in een beeld vastlegt is niet eenduidig. Hij noemt zijn werkwijze ook wel ‘schizofreen’, omdat er genoeg ruimte moet blijven voor spontaniteit en ad hoc denkoefeningen. Dit portret geeft een kijkje in de psyche van Jan Rosseel, een Vlaamse kunstenaar die soms pas vlak van tevoren de definitieve expositie voor ogen ziet.

Deze video is gemaakt naar aanleiding van het tweede deel van het drieluik, die tussen 11 maart tot en met 28 mei 2017 in Museum Dr. Guislain in Gent te zien is. Het eerste deel was tussen 10 december 2016 en 29 januari 2017 in de Brakke Grond te zien en het derde deel staat van 2 december 2017 t/m 18 februari 2018 in Stroom Den Haag. Dit is de tweede video in een serie van drie over Jan Rosseel: Back-up. Klik hier voor meer informatie over de expositie in de Brakke Grond.

Video credits

Video door: Xena Maria Evers

Meer info