Jan Rosseel over zijn expositie Back-up in de Brakke Grond

De Brakke Grond
Fotograaf en ‘visual storyteller’ Jan Rosseel presenteert met Back-up zijn fascinatie voor ons geheugen met een serie nieuwe werken. Vanuit iconische beelden als '9/11' of het ‘napalm meisje’ onderzoekt Jan Rosseel de logica van visuele media en de betrouwbaarheid van ons geheugen.  


Hoe wordt ons collectieve geheugen gevormd? Welke rol spelen media, psyche en politiek hierin? Deze vragen staan centraal in het onderzoek van ‘visual storyteller’ Jan Rosseel (Brussel, 1979). Zijn onderzoek wordt vertaald in een drieluik van tentoonstellingen, genaamd Back-up, op drie verschillende locaties. De eerste vond plaats in de Brakke Grond Amsterdam met een focus op ‘media’. Momenteel is de expositie in nieuwe samenstelling en met focus op ‘psyche’ te zien in Museum Dr. Guislain in Gent, en aan het einde van het jaar in Stroom Den Haag, met de focus ‘politiek’. 

Jan Rosseel

In dit videoportret maak je kennis met Jan Rosseel in de Brakke Grond. Hij vertelt over zijn fascinatie voor het collectief geheugen en beschrijft hoe de media vaak manipulatief worden ingezet om waarheden te schepen.

Hitler ‘photoshopte’ Goebbels bijvoorbeeld uit een foto en vervalste zo de geschiedenis. Ook toont Rosseel in zijn werk hoe het Belgische koloniale verleden werd uitgelegd aan kinderen in geschiedenisboeken, maar ook in de strips van Kuifje. Maar ook meer recente voorbeelden komen aan bod: IS gebruikt de beeldstrategie van het Amerikaanse ministerie van defensie. 

Tentoonstelling Back-up: een drieluik

De resultaten van Rosseels onderzoek komen bijeen in de solo-expositie Back-up, een bijzonder expositietraject waarbij de kunstenaar nieuw werk maakt dat hij vervolgens over een periode van anderhalf jaar doorontwikkelt en tijdens drie opeenvolgende tentoonstellingen presenteert, met telkens een andere focus: in de Brakke Grond in Amsterdam (focus: media), Museum Dr. Guislain in Gent (focus: psyche) en Stroom Den Haag (focus: politiek). 

Videoserie Back-up

Dit is de eerste video in een serie van drie over Jan Rosseel: Back-up. Deze video is gemaakt naar aanleiding van het eerste deel van het drieluik, die tussen 10 december 2016 en 29 januari 2017 in de Brakke Grond te zien was.Het tweede deel is van 11 maart tot en met 28 mei 2017 in Museum Dr. Guislain in Gent te zien en het derde deel staat van 2 december 2017 t/m 18 februari 2018 in Stroom Den Haag.

Hier vind je meer informatie over de expositie in de Brakke Grond

Video credits

Video door Xena Maria Evers

Meer info