Jan Rosseel - Back-up

De Brakke Grond
De tentoonstelling Back-up van Jan Rosseel is het slot van een drieluik waarvan het eerste deel plaatsvond bij Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond (Amsterdam) en het tweede deel bij Museum Dr. Guislain (Gent, België). Gerijpt, doorontwikkeld en vol met nieuw werk richt de tentoonstelling bij Stroom Den Haag zich op de complexe relatie tussen geheugen, beeld en verbeelding. Op de relatie tussen geschiedenis, politiek en macht.

 

De vragen van Jan Rosseel

Hoe kan het zijn dat in recente krantenberichten over de mogelijke ontmaskering van De Bende van Nijvel niet de geijkte nieuwsfoto's van destijds worden gepubliceerd, maar de raadselachtige beelden van Jan Rosseel? Is persoonlijke, artistieke verbeelding meer adequaat om een uiterst complexe geschiedenis te benaderen, die gevoelig is als een open wond? Wat herinneren we ons van collectieve gebeurtenissen? En wat maakt een beeld iconisch? Kunnen we in de huidige tijd met zoveel beeldproductie nog geschiedenissen vergeten? In welke vormen wordt ons persoonlijke en collectieve geheugen voor de toekomst bewaard?

Gevoed door deze vragen doet fotograaf en 'visual storyteller' Jan Rosseel al vijf jaar artistiek onderzoek. Dit verdichtte zich tijdens een fellowship bij het Netherlands Institute for Advanced Study in Humanities and Social Sciences (NIAS), die Rosseel in 2015 als allereerste kunstenaar werd toegekend. De door hem verworven inzichten vormen de basis voor Back-up dat gestalte heeft gekregen in een drieluik van opeenvolgende tentoonstellingen.

Het drieluik in Stroom Den Haag

Na de Brakke Grond en Museum Dr. Guislain in Gent (BE) heeft Back-up bij Stroom een nieuw motief, namelijk het proces tegen Nicolae en Elena Ceausescu in 1989. Dit motief leidt naar de fundamenten in het onderzoek van Rosseel, namelijk de vermenging van persoonlijke herinnering, het door de media gevormde collectieve geheugen en de geschiedenis; en de rol die beeld(vorming) hierin speelt.

Video credits

  • Organisatie en met dank aan: Jan Rosseel
  • Back-up is een co-productie van: De Brakke Grond, Museum Dr. Guislain en Stroom Den Haag. Met dank aan: Mondriaan Fonds, gemeente Den Haag, NIAS Akademie van Kunsten, The Art of Impact, Geurlab.
  • Jan Rosseel wordt vertegenwoordigd door The Ravestijn Gallery, Amsterdam.
Meer info