James Lee Byars en De Appel

00:11:04 Museum Boijmans Van Beuningen
Het is 14 april 1975. Om 9 uur 's avonds arriveert de Amerikaanse kunstenaar James Lee Byars vanuit Bern in Amsterdam. ‘Fantasticly’ schrijft hij in het telegram aan Wies Smals waarmee hij zijn komst aankondigt.
James Lee Byars

James Lee Byars (Detroit, 1932 – Cairo, 1997) zwierf de hele wereld rond. Lange verblijven in Europa, Azië en Afrika beïnvloedden zijn kunst; een eigenzinnige mix van barok en zen, van het theatrale en het meditatieve.

Meer over de kunstenaar

Het is 14 april 1975. Om 9 uur 's avonds arriveert de Amerikaanse kunstenaar James Lee Byars (1932-1997) vanuit Bern in Amsterdam. ‘Fantasticly’ schrijft hij in het telegram aan Wies Smals waarmee hij zijn komst aankondigt. Byars zal ruim een maand in Amsterdam blijven en geeft in deze periode op uiteenlopende manieren blijk van zijn aanwezigheid. Dat doet hij in eerste instantie via performances op diverse plaatsen in de stad, maar ook door acties en discussies met het publiek in en op de stoep van kunstcentrum De Appel aan de Brouwersgracht. Wies Smals (1939-1983), die De Appel heeft opgezet en Byars uitgenodigde om er ‘iets’ te komen doen, is er niet meer om de verhalen van toen te vertellen. Maar Lily van Ginneken, die indertijd net was begonnen met het schrijven van artikelen over kunst in De Volkskrant, was er bij. Zij kreeg van Byars zelfs een aan haar opgedragen boekje met ‘golden sentences’. 

Deze video is gemaakt in het kader van de tentoonstelling ‘James Lee Byars’ in Museum Boijmans Van Beuningen. Deel I en II zijn te zien t/m 29 mei; deel III van 18 juni t/m 25 september 2016.

Video credits

  • camera & editing: Jacco Gaillard
  • interview: Els Hoek
  • thanks to: Nell Donkers & Jacquine van Elsberg
  • subtitling: Einion Media
Koop tickets