Ontwerper Hella Jongerius ontving de Sikkens Prize in 2017 voor de centrale rol die kleur in haar werk speelt. In deze korte documentaire ontmoeten we Jongerius in haar studio in Berlijn, waar ze sinds 2009 werkt. Jongerius neemt ons mee door haar studio, deelt haar visie en geeft een kleurrijke kijk achter de schermen.
Hella Jongerius

De Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius (1963) heeft haar faam te danken aan de manier waarop ze industrieel en ambachtelijk, hightech en lowtech, traditioneel en eigentijds design samenbrengt.

Meer over de kunstenaar

Als productontwerper heeft Hella Jongerius zich een vooraanstaande rol toegeëigend in het internationale ontwerpveld. In haar werk met textiel, keramiek en meubels combineert Jongerius het traditionele met het hedendaagse, de nieuwste technologieën met traditionele handwerktechnieken.

Haar doel is producten met een eigen karakter te creëren door ambachtelijke elementen toe te voegen aan industriële productieprocessen. Jongerius benadrukt consequent het belang van kleur en oppervlakken in hedendaags design. Sinds 2012 is Jongerius art director bij Danskina (tapijten) en sinds 2007 art director voor kleuren en materialen bij Vitra in Basel, Zwitserland.

Haar werk was in verschillende musea in binnen- en buitenland te zien, waaronder Museum Boijmans van Beuningen. Binnenkort opent haar solotentoonstelling Breathing Colour in het nieuwe Design Museum Londen.

Toekenning Sikkens Prize

In het werk van Hella Jongerius speelt kleur een centrale rol. Wars van commerciële trends heeft Jongerius een volstrekt eigen kleurgebruik ontwikkeld.

"Al jarenlang doet ze onderzoek naar kleurpigmenten en de relatietussen kleur, materiaal en licht. Het project The Daylight Wheel uit 2011 is daarvan een sensationeel voorbeeld. Door middel van publicaties stimuleert Jongerius de kritische beschouwing van de designpraktijk. Het manifest dat zij samen met Louise Schouwenberg schreef, Beyond the New - A Search for Ideals in Design (2015), is een bron van inspiratie voor ontwerpers, opdrachtgevers en studenten uit de hele wereld.” – Bestuur Sikkens Foundation.

Hella Jongerius: “Ik voel me zeer vereerd met de toekenning van deze prijs – het is absoluut een stimulans voor de voortzetting van mijn lopend onderzoek naar kleuren, materialen en stoffen en voor het werken aan het verrijken van de haptische kwaliteiten in onze wereld van dagelijkse objecten.”

Video credits

Film door Mals Media
In opdracht van Sikkens Foundation

Meer info