Informatielagen van een atlas: Joost Grootens - Winnaar Rotterdam designprijs 2009

00:05:05 13 Museum Boijmans Van Beuningen
"Een boek is geen lineair medium," stelt ontwerper Joost Grootens (1971), "maar een informatiedrager met verschillende mogelijke ingangen." Het organiseren van informatie is voor hem belangrijker dan het maken van een stilistisch mooie pagina. Uitgangspunt van zijn ontwerpen is het boektype (zoals de architectuurmonografie, het fotoboek, de atlas) en de grafische conventies die daaraan gekoppeld zijn.

 

Rotterdam designprijs 2009
De Rotterdam designprijs is een tweejaarlijkse, nationale prijs die de gemeenschappelijke kwaliteiten van het Nederlandse ontwerp onder de aandacht brengt en het designdebat versterkt.

http://www.designprijs.nl

De winnaar van de Rotterdam designprijs 2009 werd gekozen door een internationale jury en won een vrij te besteden geldbedrag van 15.000 euro. De jury bestond uit Alice Rawsthorn (journalist International Herald Tribune en design criticus, GB), Rick Poynor (schrijver en design criticus, GB) en Patrizia Moroso (artistiek directeur Moroso, IT).

De Rotterdam designprijs 2009 was een initiatief van Stichting Designprijs Rotterdam en werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam dienst Kunst en Cultuur, Stichting Bevordering van Volkskracht en Stichting Stokroos. De publieksstemming werd mede mogelijk gemaakt door Narb, people filtered art. De tentoonstelling was onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

Video credits

Direction: Hans Wessels
Production: Boogiemen

Koop tickets