In Situ - Otobong Nkanga

00:09:38 M HKA
Het M HKA nodigt kunstenaar Otobong Nkanga (°1974, Kano) uit om het nieuwe IN SITU-programma te openen. Nkanga maakt kunstwerken over de relaties tussen, en de uitbuiting van, het landschap, de mens en arbeid.


Het afgelopen decennium heeft Nkanga een veelzijdige artistieke praktijk ontwikkeld, met actievevoorstellen die een aantal van de meest urgente problemen van onze tijd aankaarten. Nkanga maakt kunstwerken over de relaties tussen, en de uitbuiting van, het landschap, de mens en arbeid. Een van haar centrale – en aanhoudende – interesses betreft de natuurlijke rijkdommen, met name hoe het intensief delven van mineralen gelinkt is aan de voorwaarden van het kapitalisme. De tentoonstelling Kneuzingen en glans beschouwt beide kanten van dit proces.

Voor Nkanga omschrijft het begrip 'kneuzingen' een persoon of een plek die gewond of beschadigd is. Daarnaast is Nkanga gefascineerd door de notie van wat zij omschrijft als 'glans' (shine). De kunstenares gebruikt dit woord niet alleen voor het beschrijven van de glimmende oppervlakken van mineralen, het suggereert ook het verlangen om verleid te worden door consumptiegoederen. Het woord ‘glimmer’ is ook de Nederlandse en Duitse naam voor het waardevolle mineraal mica, het gebruikte materiaal in haar installatie In Pursuit of Bling (2014). Met deze installatie visualiseert Nkanga de band tussen verkwisting en verlangen, een centrale factor in de complexe netwerken van vraag en aanbod die de globale economie bepalen.

Nkanga's kunstwerken, of het nu tekeningen zijn, performances, sculpturen of andere media, zijn opgebouwd rond een holistische begrip van plaats, tijd en object, en verbinden de niet-lineaire fragmenten van verhalen, ervaringen en beelden. Naast In Pursuit of Bling – en  Solid Maneuvers (2015); een andere recente installatie, en een selectie recente tekeningen – heeft de kunstenaar nieuwe werken gemaakt: twee wandtapijten en een vloertapijt. Samen vormen deze elementen het decor voor een reeks performances die Nkanga in de loop van de tentoonstelling organiseert.

Otobong Nkanga woont en werkt in Antwerpen.

De tentoonstelling werd samengesteld door Nav Haq, curator in het M HKA en was te zien van 16.10.2015–17.01.2016

Video credits

  • Thanks to: Otobong Nkanga, Stef Miero, Textielmuseum/Textiellab Tilburg
  • Coordination: Giullia Bellinetti, Kaat Vannieuwenhuyse
  • Editorial staff: Ghislaine Peeters
  • Music: Ewa Demianiux
  • Interviews: Mario de Munck, Nav Haq
  • Camera and editing: Mario de Munck

 

Meer info