In deze video bekijken curatoren Noor Mertens en Annemartine van Kesteren het verschil en de gelijkenissen tussen kunst en design.

In de collectiepresentatie In scène gezet ontmoeten moderne en hedendaagse beeldende kunst en vormgeving elkaar. Kunst en design worden vrijwel altijd gescheiden gepresenteerd, vooral in musea, maar is het aanbrengen van zo'n scheiding eigenlijk een logische benadering? Wat gebeurt er wanneer we traditionele scheidslijnen tussen tijdsperiodes, stijlen en bewegingen loslaten, en op meer associatieve wijze een scène schetsen? 

Conservatoren Roosmarijn Hompe, Annemartine van Kesteren en Noor Mertens zijn het gesprek met elkaar aangegaan, elk vanuit hun eigen specialisatie. Uiteindelijk zijn er zeven dilemma's geselecteerd die voor zowel kunstenaars als vormgevers relevant zijn. Basisprincipes als vorm, stijl, schaal, massa en ordening komen aan bod, maar ook abstractere dilemma's zoals de omgang met het afstotelijke en het vraagstuk van vernieuwing: hoe verhoudt een maker zich tot het verleden? Hoewel de dilemma's voor vormgevers en kunstenaars dikwijls hetzelfde zijn leiden ze tot een andere uitkomst. 

Beide disciplines zijn samengebracht in een geënsceneerde setting waarin zaken als chronologie of historische volledigheid zijn losgelaten en de dialoog centraal staat. Deze ongebruikelijke presentatiewijze is bij uitstek mogelijk in Museum Boijmans Van Beuningen, dat een sterke vertegenwoordiging kent van zowel kunst als vormgeving. 

De tentoonstelling 'In scène gezet' is te zien van 7 februari tot 28 februari 2016 en is samengesteld door: 

  • Roosmarijn Hompe, junior conservator Moderne en hedendaagse kunst 
  • Annemartine van Kesteren, conservator Design 
  • Noor Mertens, conservator Moderne en hedendaagse kunst en Stadscollectie

Video credits

  • Concept: Rianne Schoonderbeek 
  • Productie: Margita van Vugt 
  • Camera en montage: Leendert Oostlander en Joeri Calis 
  • Muziek: Raw Deal door Gunnar Olsen Ondertiteling: Einion Media
Koop tickets