In het atelier van Berlinde de Bruyckere

00:29:06 Gemeentemuseum Den Haag
In haar sculpturen toont de Belgische kunstenaar Berlinde De Bruyckere ons het lichaam en leven in al zijn kwetsbaarheid.

De Belgische kunstenaar Berlinde de Brucykere (1964) brengt pijn en lijden samen met schoonheid; het lieflijke en het wrange verenigd in een beeld. Haar installaties van paardenlijven en lichamen roepen een gevoel van troost en liefkozing op, maar ook van angst en geweld. Het werk nodigt de toeschouwer uit zich erin te verliezen, maar wekt ook regelmatig controverse op. De Brucykere brengt pijn en lijden samen met schoonheid; het lieflijke en het wrange verenigd in een beeld.

Het lichaam en hoe dit lichaam zichtbaar kan lijden vormt het centrale thema in het oeuvre van De Bruyckere. Vandaag de dag zijn we bijna immuun voor lijden door de overvloed van afschuwelijke beelden die we via de massamedia binnenkrijgen. Berlinde De Bruyckere probeert ons met haar werk opnieuw gevoelig te maken voor het diepmenselijk, tijdloos lijden dat over heel de wereld gelijk is. Ze doet er ons naar kijken en bij stilstaan, maar legt de interpretatie van haar werk niet vast. Daarbij tast ze feilloos af hoever ze kan gaan in het visualiseren van fysieke en emotionele pijn. 

De Bruyckere bouwt haar sculpturen op uit was, hars, touw en verweerd leer of doek en rijgt afzonderlijke afgietsels in was weer tot één lichaam aan elkaar. Het gaat haar enkel om de lichamen; gezichten worden bedekt door bossen haar of doeken en vaak zijn de hoofden zelfs geheel afwezig. Dankzij speciale pigmenten transformeert de was in de bleke huid waar bloed, aderen en kneuzingen doorheen schemeren.

Berlinde de Brucykere maakte indruk met de presentatie van haar werk ‘Kreupelhout/Cripplewood’ tijdens de 55ste editie van de Biënnale van Venetië. Het Gemeentemuseum Den Haag is sinds 2011 in het bezit van de sculptuur Into One –Another II,To P.P.P., 2010-2011 en heeft van 28 februari t/m 31 mei 2015 een grote overzichtstentoonstelling van haar werk, waarvan een groot deel nooit eerder in Nederland te zien is geweest.

De tentoonstelling Berlinde De Bruyckere. Sculptures & Drawings. 2000 – 2014 is in samenwerking met SMAK in Gent georganiseerd. Begin 2015 was de tentoonstelling te zien in Gent en hij reisde vervolgens in gewijzigde constellatie verder naar het Gemeentemuseum Den Haag en het Kunsthaus Bregenz.

Video credits

  • Regie en camera: Gerrit Schreurs 
  • Camera, montage en geluidmix: Maurits Veldhuijzen van Zanten 
  • Geluid: Lisa Janssens 
  • Ondertiteling: Einion media
Koop tickets