Ik ben een geboren buiten lander

00:04:44 1180 Stedelijk Museum Amsterdam
Leontine Coelewij, conservator bij het Stedelijk Museum, neemt je mee door de nieuwe expo "Ik ben een geboren buitenlander". Een expositie over migratie, waarin verschillende collectiestukken uit het Stedelijk voor het eerst samen worden vertoond.

 

Voor mij was het heel interessant om kunstwerken uit te zoeken die soms 20 of 30 jaar niet meer uit de depots zijn geweest. Via deze thematische benadering heb je echt weer vondsten! - Leontine Coelewij, curator Stedelijk Museum.

De expositie

Voor "Ik ben een geboren buitenlander" onderzocht het Stedelijk hun collectie in relatie tot het thema migratie: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld? In een nieuwe collectiepresentatie worden verschillende werken voor het eerst samengebracht en tonen zij wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden. De werken in de tentoonstelling variëren van foto's van Nederlandse migranten op Ellis Island tot meer actuele beelden van vluchtelingen aan de kust van Zuid-Spanje.

De expositie-opstelling "Ik ben een geboren buitenlander" is te zien van 23 september t/m 3 juni 2018 in het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Over Stedelijk Turns

De tentoonstelling "Ik ben een geboren buitenlander" is onderdeel van Stedelijk Turns. Met Stedelijk Turns ontsluit het museum steeds nieuwe verhalen en exposities rondom specifieke thema's. Zo komen verschillende kunstwerken uit de collectie voor het eerst samen om zo nieuw licht te schijnen op actuele thema's in de kunst en maatschappij.

 

Video credits

Dank aan: Leontine Coelewij

Productie: De Kostgangers, Danielle Emans & Geert van de Wetering.

Ondertiteling: Einion Media

Foto: Bertien van Manen, Turkse meisjes tijdens feest Schiedam, 1977, ontwikkelgelatinedruk. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Koop tickets