If We Ever Get to Heaven

00:12:55 EYE Filmmuseum
Interviews met kunstenaar William Kentridge en Jaap Guldemond, EYE’s directeur tentoonstellingen, tijdens de opbouw van de tentoonstelling ‘If We Ever Get to Heaven’.

Interviews met kunstenaar William Kentridge en Jaap Guldemond, EYE’s directeur tentoonstellingen, tijdens de opbouw van de tentoonstelling ‘If We Ever Get to Heaven’. 

EYE presenteert If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland plaatsvindt.

Speciaal voor EYE ontwikkelde Kentridge More Sweetly Play the Dance, een ca. 45 meter lang fries van bewegende beelden. Naast dit nieuwe werk toont EYE nog een aantal andere werken van William Kentridge, waaronder de bijzondere filminstallatie op acht schermen I Am Not Me, the Horse Is Not Mine uit 2008, gebaseerd op het korte verhaal De neus van de Russische schrijver Nikolaj Gogol uit 1836. Ook is Other Faces (2011) te zien, het tiende en meest recente werk uit de reeks Drawings for Projection (1989-2011).

Een belangrijk en steeds terugkerend thema in het werk van Kentridge is het beladen verleden van zijn vaderland Zuid-Afrika. Veelal gebruikmakend van getekende en weer weggegomde animaties en eenvoudige pre-cinematechnieken weet Kentridge dit conflict in al zijn complexiteit vorm te geven, en schetst hij een wereld vol sociale ongelijkheid.

More Sweetly Play the Dance is gemaakt op uitnodiging en met steun van lichtsicht – Projection Biennale, Bad Rothenfelde en EYE Filmmuseum, Amsterdam

De tentoonstelling was te zien van 25 april tot en met 30 augustus 2015 in EYE.

 

Video credits

Documentatie door Rongwrong

Koop tickets