Huis de Lange - wonen in een kunstwerk

00:05:39 Gemeentemuseum Den Haag
In 1917 vraagt architect Jan Wils aan Theo van Doesburg een glas-in-loodraam te maken voor het trappenhuis van een particuliere woning in Alkmaar.
Theo van Doesburg

De Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg (1883–1931) is vooral bekend als oprichter en redacteur van het tijdschrift De Stijl. Hij was een vurig propagandist van een radicale vernieuwing in de kunst.

Meer over de kunstenaar

 

Het ontwerp voor het huis is dan al klaar. Van Doesburg maakt het raam maar komt ook met andere voorstellen: een trapsculptuur, een ornamentrand, een haardstuk. Ook wil hij elke kamer voorzien van felle kleurstellingen. Dit plan wordt uitgevoerd. Enthousiast schrijft Van Doesburg in een brief dat Alkmaar revolteert! Dat valt mee. Direct na de oplevering worden de kleuren door de bewoners deels overschilderd.

Op dit moment wonen Hans en Monique van de Leygraaf met plezier in Huis de Lange. Door middel van nauwkeurig onderzoek en reconstructie hebben zij de oorspronkelijke kleuren teruggebracht.

In Gemeentemuseum Den Haag is tot en met 17 september 2017 de tentoonstelling Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl te zien. Aan de hand van vijf thema‘s wordt ontrafeld hoe de leden van De Stijl een radicaal nieuwe vormentaal scheppen, maar ook bestaande technieken, materialen en ideeën toepassen om hun verlangen naar een nieuwe stijl te verwezenlijken. De tentoonstelling is een samenwerking met Het Nieuwe Instituut te Rotterdam.

Foto bovenaan pagina: Gerrit Schreurs Fotografie

Video credits

Camera, beeld en geluidsmontage: Bert Koenderink
Interview met Hans en Monique van de Leygraaf: Hans Janssen (conservator Gemeentemuseum Den Haag)
Geluidsopnamen: Wouter Tjaden

Koop tickets

1 series

  • 100 jaar De Stijl

    Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.