De Nederlandse productontwerper Bertjan Pot staat bekend om zijn eigenzinnige ontwerpen. Design is voor hem een zoektocht naar een eenvoudige maar eigenwijze oplossing. Pas als materiaal en constructie tot een voor hem logische combinatie zijn samengebracht, is zijn ontwerp geslaagd. Zijn keuzes lijken simpel maar bezitten vaak iets ongewoons.
Bertjan Pot

Bertjan Pot behoort tot de jongere garde toonaangevende Nederlandse (meubel)designers. Hij oefent zijn vak eerder uit als eigentijdse uitvinder dan als klassieke vormgever. Zijn producten ontstaan uit een fascinatie voor een bepaald materiaal of een verwerkingstechniek.

Meer over de kunstenaar

Pot staat kritisch tegenover de huidige designwereld. Of mensen zijn werk nu kunst of design noemen interesseert hem steeds minder. Het gaat hem over dingen maken. Voor de tentoonstelling 'Hot glue' in Museum Boijmans Van Beuningen probeerde Pot zo veel mogelijk ideeën die hij kreeg in het jaar voorafgaand aan de tentoonstelling te realiseren, zonder vraag van een fabrikant of andere opdrachtgever. Hij ging aan de slag met eenvoudige materialen zoals plastic lepeltjes, strijkkralen, touw, band, geodriehoeken, plastic tasjes en hot glue, veel hot glue. Het zijn ready-mades waarmee hij het tempo van zijn ideeën probeerde bij te houden.

Je krijgt tijdens deze tentoonstelling inzicht in het artistieke proces van Bertjan Pot; het spelen, het denken, het onderzoek van materiaal en constructie, de creativiteit en de oplossingen, die samen leiden tot een nieuwe vorm.

Video credits

  • Met dank aan: Bertjan Pot, Annemartine van Kesteren
  • Film & Edit: Simone Lilmoes
  • Interview: Sophie Heijkoop
  • Ondertiteling: Einion Media
Koop tickets