Hollandse kleigrond als inspiratie: Atelier NL en Maarten Kolk

00:05:09 101 Museum Boijmans Van Beuningen
Designonderzoek in de Noordoostpolder met Hollandse kleigrond als inspiratiebron. De ontwerpers Atelier NL en Maarten Kolk opereren als biologen, archeologen en antropologen om tot hun ontwerpen te komen.
Atelier NL

Met continu onderzoek en ontwerp plaveit Atelier NL al jaren de weg voor een essentiële dialoog over productiemethoden op het kruispunt van design en wetenschap. Omdat de hedendaagse industrie ‘wilde’ grondstoffen nu nog als ‘onzuiver’ beschouwt, gebruikt deze louter pure bronnen voor de vervaardiging van keramiek en glas. Maar die bronnen worden schaars. Met hart voor toekomstige duurzaamheid verdiept Atelier NL zich daarom in aloude methodes van werken met ruwe grondstoffen, in de hoop de bestaande kennis en huidige technologie te kunnen laten samensmelten. Doel: een toekomst waarin een bewustere, meer gebalanceerde productiewijze gemeengoed is.

Meer over de kunstenaar

Op uitnodiging van Jurgen Bey en Rianne Makkink verbleven zij na hun afstuderen een jaar lang op een boerderij in de Nederlandse Noordoostpolder. Zorgvuldig onderzochten zij de specifieke vegetatie, ontstaansgeschiedenis en lokale cultuur van het gebied om te komen tot ontwerpen die stevig geworteld zijn in het gebied.

 

Video credits

Direction: Hans Wessels
Production: Boogiemen

Koop tickets