Hide & Seek, Maarten Baas

00:07:34 1474 Groninger Museum
Voor de tentoonstelling Hide & Seek, Maarten Baas, volgde filmmaker Sije Kingma de ontwerper tijdens de Dutch Designweek en zocht hij hem op in zijn atelier voor een interview.
Maarten Baas

Maarten Baas (1978) is een Nederlandse ontwerper. Zijn werk staat bekend als rebels, humoristisch, intellectueel, theatraal en artistiek. In 1996 begon hij aan de Design Academy Eindhoven. Met zijn afstudeercollectie Smoke bestaande uit een serie verbrande meubelen, werd Baas in 2002 in korte tijd wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

Het werk van Maarten Baas, één van de bekendste Nederlandse ontwerpers, bevindt zich op het snijvlak van kunst en design en staat bekend als humoristisch, rebels en theatraal. Naast series als Clay en Smoke, waarmee Baas wereldberoemd werd, is ook nieuw werk in de tentoonstelling Hide & Seek te zien.

Creatief proces

Over zijn ontwerpproces zegt hij:

"Ik denk dat het maken van iets bijzonders, van iets moois - alles geven wat je hebt - dat dat al een taak op zichzelf is. Daar probeer ik vernieuwend in te zijn en grenzen op te zoeken, risico's te nemen."

Designseries

Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de prestigieuze Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarbij hij meubilair verbrandde en vervolgens met een transparante epoxy-laag behandelde, waardoor het weer bruikbare meubelen werden. Clay bestaat uit handgemaakte meubelen die gemaakt zijn van synthetische klei. Het MendiniRestaurant in het Groninger Museum is volledig ingericht met deze unieke, handgemaakte Clay-meubelen. Een ander sprekend voorbeeld van zijn werk is het baanbrekende Real Time (2009): een klok waarop elke minuut door een man in een blauwe overall opnieuw geschilderd en weer weggehaald wordt. Baas combineert hiermee theater, kunst, film en design. 

Nieuw werk

Hide & Seek, Maarten Baas toont recent werk zoals Tree Trunk Chair, Carapace en Close Parity. Ook is er een preview van zijn nieuwste werk May I have your attention please?, een samenwerking tussen Maarten Baas en Lensvelt voor de Milaan Design Week in april 2017. Een primeur is het werk Hide & Seek, dat bestaat uit 8 video’s. 

Te zien tot en met 23 september 2017 in het Groninger Museum.

Koop tickets