Het werk van Ronald Ophuis

00:04:30 442 Museum Jan Cunen
Ophuis schildert confronterende voorstellingen van lijden en geweld, waarmee hij 'het kwaad' een gezicht wil geven. De film biedt inzicht in Ophuis’ werkwijze.
Ronald Ophuis

Ronald Ophuis (Hengelo, 1968) is een Nederlands kunstschilder. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn werk wordt getypeerd door afbeeldingen van extreem menselijk geweld, misbruik en executies en leidde vaak tot emotionele reacties en controverses.

Meer over de kunstenaar

Deze film is gemaakt naar aanleiding van aankoop van het schilderij Gacaca, 4 Hutu prisoners during their trial. Rwanda, 2005 (2010) van Ronald Ophuis. Ophuis schildert confronterende voorstellingen van lijden en geweld, waarmee hij 'het kwaad' een gezicht wil geven. De film biedt inzicht in Ophuis’ werkwijze. De kunstenaar gaat op locatie, plekken zoals bijvoorbeeld voormalig Joegoslavië, concentratiekampen in Duitsland of zoals hier in Rwanda, op onderzoek uit. Hij spreekt daar met slachtoffers, daders en andere getuigen. Als hij terug is in Amsterdam nodigt hij acteurs uit in zijn atelier om scenes, die geïnspireerd zijn op zijn onderzoek, na te spelen. Deze fotografeert hij, om dit beeld vervolgens in een schilderij te vertalen.

Het werk waar deze film op is gebaseerd refereert aan de genocide die in 1994 in Rwanda plaatsvond. Om het proces van het berechten van het grote aantal daders te versnellen zijn zijn sinds 2001 zogenaamde 'Gacaca' ingesteld, waarbij wijze ouderlingen in dorpen de taak van de rechtbank overnemen. Ophuis toont vier verdachten gedurende de zitting. De mannen zijn niet als weerzinwekkende moordenaars weergegeven, maar als gewone mensen. Ophuis dwingt de kijker om genuanceerd en met gevoel na te denken over daders.

Video credits

  • Regie: Catherine van Campen 
  • Camera: Peter Brugman 
  • Geluid: Mark Wessner 
  • Montage: Alfred Koster 
  • Producent: Zuidewind Filmproducties
Meer info