Het werk van Maartje Folkeringa

00:05:36 Museum Jan Cunen
Beeldhouwer Maartje Folkeringa wordt in haar atelier gefilmd, en tijdens de opbouw van haar tentoonstelling in Museum Jan Cunen.

Deze film is gemaakt naar aanleiding van de solotentoonstelling van Maartje Folkeringa in 2012 in Museum Jan Cunen. Beeldhouwer Maartje Folkeringa (1978, St. Anthonis) wordt in haar atelier gefilmd, en tijdens de opbouw van haar tentoonstelling. 

Folkeringa observeert de mensen om haar heen nauwlettend, ze is geïntrigeerd door sociale gedragsvormen. Folkeringa studeerde in 2004 cum laude af aan de Rietveldacademie in Amsterdam en volgde daarna een tweede fase opleiding aan het Sandberg instituut. Zij baarde opzien met sculpturen in de vorm van meer dan levensgrote mensfiguren, soms wel twee en een halve meter, van onder andere gietpurschuim. De laatste jaren is Folkeringa vooral geïnteresseerd in de manier waarop mensen hun identiteit naar buiten toe uitdragen. 

In 2010 verbleef Folkeringa in een gastatelier van Instituto Buena Bista, het door onder andere beeldend kunstenaar David Bade opgerichte instituut voor hedendaagse kunst in Curaçao. Daar raakte ze gefascineerd door het fenomeen ‘bling bling’. Wat in het westen door velen als wansmaak wordt gezien, geldt op Curaçao als statussymbool. In Nederland zette ze het onderzoek naar de visuele kant van identiteit voort. Zegelringen, ambtsketenen, Indiase bangle-armbanden, vitrines met dure schakelhorloges in de Bijenkorf en goedkope sieraden van nepgoud op de markt vormen inspiratiebronnen voor Folkeringa’s huidige werk. Van dichtbij valt op dat deze objecten ook ‘waardeloze’ materialen als folie en tape gemaakt zijn. In de film zien we Maartje in haar atelier en in het museum aan het werk.

Video credits

  • Een film van Jennifer Pettersson
Meer info