Het werk van David Bade

00:03:22 Museum Jan Cunen
In de film zien we tekenaar David Bade aan het werk in zijn atelier, maar ook op locatie, waar hij met scholieren aan de slag gaat.

Deze film is gemaakt naar aanleiding van de aankoop van het schilderij Wannabe On van David Bade door Museum Jan Cunen. Bade, die afwisselend in Curaçao en Zaandam woont, brak begin jaren negentig door met karikaturale zwart-wit tekeningen. Al snel maakte hij grote, kleurrijke schilderijen waarop mensen, dieren en fantasiewezens staan. Soms gebruikt hij ook bestaande beelden in de schilderijen, krantenfoto's bijvoorbeeld. Bade verwerkt zijn ideeën over kunst en de kunstwereld, de maatschappij en de politiek in bomvolle schilderijen in felle kleuren. Kenmerkend voor Bades kunstenaarspraktijk is ook zijn grote sociale betrokkenheid. Dat komt naar voren in de kunstwerken die hij samen met jongeren, van kunstacademiestudenten tot niet opgeleide jongeren, maakt. 

Vijf jaar geleden richtte Bade het 'Instituto Buena Bista' (IBB) op, een kunstacademie in zijn geboorteplaats op Curaçao die jong talent de kans geeft zich als kunstenaar te ontwikkelen. 

 

Video credits

  • Een film van Babette Kleijn

 

Meer info

1 series

  • 100 jaar De Stijl

    Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.