Het scherm als geheugen

00:27:52 71 EYE Filmmuseum
De Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat Albie Sachs over Zuid-Afrika en apartheid. Georganiseerd in het kader van de tentoonstelling 'If we ever get to heaven' van William Kentridge.

Documentatie van een avond met Albie Sachs, georganiseerd in het kader van EYE’s tentoonstelling ‘If We Ever Get to Heaven’, met installaties van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Albie Sachs, een Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat, is kind van een vakbondstrijder die werd verdedigd door Sydney Kentridge – vader van William Kentridge. Sachs is advocaat, rechter, schrijver, kunstliefhebber en bovenal is hij een vrijheidsstrijder. Zijn activisme is medogenloos onderdrukt door middel van celstraf en marteling. In 1988 plaatste de militaire eenheid een bom in zijn auto. Hij verloor daarbij zijn arm en zicht van een oog, maar niet zijn strijdlust. Tijdens zijn 25 jaar durende ballingschap, nam Sachs deel in de onderhandelingen die leidden tot de ontmanteling van het apartheid regime. Na de vrijlating van Nelson Mandela, keerde Sachs terug naar Zuid-Afrika, waar hij werkte aan de nieuwe grondwet.

De video is een registratie van een voorstelling in de serie EYE on ART, een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst: www.eyefilm.nl/eyeonart. De tentoonstelling ‘If We Ever Get to Heaven’ was te zien van 25 april tot en met 30 augustus 2015 in EYE.

Video credits

  • Het interview met Albie Sachs is afgenomen door Els van der Plas.
  • Dit programma kwam tot stand in samenwerking met het Prins Claus Fonds.
  • Documentatie door Rongwrong.
Koop tickets

1 series

  • EYE on art

    EYE on Art is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Editie gemist? Kijk ze hier terug.