Interactief

HET LUMINEUZE BEELD – TALKING BACK TO THE MEDIA: de nieuwe media expositie

Deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ geeft inzicht in de achtergronden van en ontwikkelingen in de videokunst en de nieuwe mediatentoonstellingen "Het lumineuze beeld" (1984) en "Talking Back To The Media" (1985).


In 1964, krijgen kunstenaars de beschikking over een instrument, de Sony Portapak videocamera, dat hen in staat stelt direct bewegende beelden te maken, artistiek te vertalen en te distribueren; een revolutie. Dit betekende echter niet dat er vanaf dat moment ook videokunst in de Nederlandse musea te zien was - integendeel.

Toch waren er serieuze pogingen om de videokunst een platform te geven. De NOS bijvoorbeeld produceerde bijzondere programma’s met en over videokunstenaars. In het Stedelijk Museum in Amsterdam maakte conservator Dorine Mignot zich sterk voor het medium en in 1985 namen twee Amsterdamse kunstenaars, Raoul Marroquin en David Garcia, het initiatief voor de manifestatie ‘Talking Back To The Media’. 

Kunsthistorica Sanneke Huisman geeft inzicht in de achtergronden van en ontwikkelingen in de videokunst, waarbij zij de lijn doortrekt naar het heden: zoals kunstenaars in de jaren tachtig zich wel moesten verhouden tot de televisie, zo moeten kunstenaars zich nu verhouden tot het internet.

Saskia Bos, die als programmaker bij de NOS en later als directeur van De Appel direct bij de ontwikkelingen betrokken was, gaat in op de emancipatie van de videokunst en de relatie met de politiek-maatschappelijke realiteit.

De aflevering is verrijkt met bronnen uit de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie (alleen te zien op tablet, laptop en computer - niet op mobiel).

Bekijk alle vijf afleveringen in de serie Iconische tentoonstellingen in de 20e eeuw.

Video credits

Video door:

Els Hoek: concept – research – interviews – hoofdredactie
Rosa Boesten: research – 2e camera – geluid – montage
Margita van Vugt: research – productie – redactie

camera: Joris Bulstra, Sam du Pon
muziek: Jerry Bloem
grading & mix: Danny Cotino, Ting Fung Cheung, Henk-Jelle de Groot - Any Colour you like

speciale dank aan: Carel Blotkamp, Jan Bor, Saskia Bos, Aukje Dekker, Zoro Feigl, Lily van Ginneken, Sanneke Huisman, K. Schippers en Ruurd Blom

1 series

  • Iconische tentoon-stellingen van de 20e eeuw

    In de serie “Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw” duiken kunstkenners en kunstenaars als Carel Blotkamp, Sanneke Huisman en Zoro Feigl de archieven in en blikken ze in 5 afleveringen terug op een aantal iconische tentoonstellingen uit de vorige eeuw. Aan bod komen onder andere Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum (1961), de Mondriaan tentoonstelling in het Gemeentemuseum (1966) en Sonsbeek buiten de perken (1971).