Henry, de Statistocraat

00:04:40 944 Gemeentemuseum Den Haag
Midden in de centrale hal van het Gemeentemuseum Den Haag staat sinds kort een nieuwe blikvanger van Atelier Van Lieshout. Leer er meer over in deze video.
Joep van Lieshout / AVL

Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het atelier maakte internationaal furore met beelden die op de scheidslijn tussen kunst, design en architectuur en design balanceren.

Meer over de kunstenaar

De acht meter hoge sculptuur doet dienst als ontvangstbalie en is een knipoog naar de ‘wedijver’ tussen H.P. Berlage, architect van het Gemeentemuseum, en zijn Belgische tijd- en vakgenoot Henry Van de Velde. Van de Velde was een van de grondleggers van art nouveau, wegbereider van het latere Bauhaus, en in Nederland vooral bekend als de architect van het Kröller-Müller museum. Het kunstwerk is geschonken door de Vrienden van het Gemeentemuseum.

Artistiek waren Berlage en Van de Velde verwant: beiden zochten in hun werk naar het opheffen van de scheiding tussen kunst en gebruiksvoorwerp, en naar architectuur als een Gesamtkunstwerk. Tegelijkertijd waren zij concurrenten als het op grote opdrachten aankwam – vooral waar het musea betrof. Ook Berlage maakte immers een (niet-uitgevoerd) ontwerp voor het Kröller-Müller Museum, en met Henry, de Statistocraat heeft Van de Velde nu zijn stempel op het Gemeentemuseum gedrukt.

Video credits

Film in opdracht van Gemeentemuseum Den Haag door Marit Geluk

Koop tickets