Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck

403 Kröller-Müller Museum
De tentoonstelling De mecenas en de verversbaas' vertelt voor het eerst het verhaal over de bijzondere relatie tussen Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck.

Je ziet Van der Lecks ontwikkeling, gestuurd door de verhouding met zijn beschermvrouw, maar ook door de artistieke uitwisseling met zijn De Stijlcollega’s.

De relatie tussen Van der Leck en Helene Kröller-Müller

Het Kröller-Müller is met topwerken van onder anderen Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld een van de schatkamers van De Stijl. De basis hiervoor werd gelegd door Helene Kröller-Müller. Met Van der Leck sloot zij zelfs voor meerdere jaren een overeenkomst die haar recht gaf op eerste koop van zijn werk. Dit leidde tot een imposante verzameling Van der Lecks: 42 schilderijen en zo’n 400 tekeningen.

Tussen 1912 en 1918 krijgt Van der Leck een jaarlijkse toelage van Helene Kröller-Müller, op voorspraak van haar adviseur Hendrik Bremmer. Zo wordt ze Van der Lecks mecenas. In 1914 treedt de kunstenaar in dienst van de firma Wm H. Müller & Co, waar Anton Kröller dan directeur is. Van der Leck maakt een groot glas-in- loodraam voor het hoofdkantoor van de firma in Den Haag, affiches voor de Batavierlijn, mozaïeken voor het kantoor in Londen en kleurontwerpen voor interieurs van de woonhuizen, waaronder het jachthuis Sint Hubertus. Helene noemt hem in 1925 in haar Beschouwingen een ‘nog veelzijdiger, krachtiger kunstenaar dan Mondriaan’, maar in 1916 worstelt ze met de verregaande abstraheringen in zijn werk, zo blijkt uit hun correspondentie. In dat jaar voert hij verhitte discussies met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, vereenvoudigt hij de vorm in zijn schilderijen en brengt hij de kleur in zijn werk radicaal terug tot de primaire kleuren.

De mecenas en de ‘verversbaas’ is te zien van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 in het Kröller-Müller Museum. 

Video credits

Montage: Bart Laport

Stem: Antoinette Beijen

Ondertiteling: Taal & Teken V.O.F.

Koop tickets