Hedendaagse Spaanse kunst (1968)

00:02:28 23 Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen organiseerde in 1968 een tentoonstelling van op dat moment belangrijke Spaanse kunstenaars, waarvan hier een registratie is te zien.
Salvador Dalí

De Spaanse kunstenaar Salvador Dali (Figueras 1904 - 1989) is één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op dromen. Zijn schilderijen kenmerken zich door merkwaardige voorstellingen die nauwkeurig realistisch zijn afgebeeld.

Meer over de kunstenaar

Veel Spanjaarden hebben naam gemaakt in de kunstgeschiedenis, zoals Velèzques, Goya, Dalí en Picasso. Toch was men in Nederland in de jaren 50 en 60 niet goed op de hoogte van de hedendaagse Spaanse Kunst. Deze belangstelling begon in de jaren 50. In 1959, bijvoorbeeld, organiseerde het Stedelijk Museum Amsterdam en Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling 'Jonge Spaanse Kunst'. In de tentoonstelling van Museum Boijmans Van Beuningen werden zowel gevestigde namen gepresenteerd, zoals Picasso en Dalí, als ook een jongere generatie, zoals Juan Genovís, Lucio Muñoz, Berrocal, Guinovart en Antonio Saura.

Video credits

Bron: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid / NOS

Deze video is als download beschikbaar op Open Beelden.

Koop tickets

1 series