Heavy Metal

00:04:16 Middelheimmuseum
Heavy Metal organiseert rondleidingen in het Middelheimmuseum voor en door jongeren. In deze video kan je zien hoe de museumgids uitleg geeft bij een aantal metalen beelden uit de museumcollectie.

Het uitgangspunt van de Heavy Metal rondleidingen is de techniek. Zo wordt er tijdens de bezoeken onder meer gefocust op de materiaalkeuze van de kunstenaar, de manier waarop de beelden vervaardigd zijn en de problemen in verband met het behoud en beheer van de kunstwerken. Pas na deze technische uitleg komt het kunsthistorisch verhaal aan bod.

Door deze manier van rondleiden krijgen jongeren de kans om kennis te maken met kunst via hun vertrouwd gebied, namelijk de techniek. De vaardigheden uit hun schoolopleiding, zoals het lassen van metaal en het plooien van stalen platen, kunnen zij in andere vormen leren kennen. Bovendien willen we jongeren laten weten dat heel wat kunstenaars voor de technische vervaardiging van hun kunstwerken raad vragen aan specialisten met een technische beroepsopleiding als achtergrond.

Kortom, we willen de jongeren tonen dat kunst echt geen ver van hun bed show hoeft te zijn.

Meer info