Graphite Knots – Gam Bodenhausen

Van Abbemuseum
Van mei tot en met oktober 2018 realiseert de Eindhovense kunstenaar Gam Bodenhausen haar installatie Graphite Knots in Het Oog, een patio in het Van Abbemuseum. Op de monumentale achterwand van Het Oog maakt Bodenhausen gedurende een half jaar een grote tekening, waarin zij grafiet - het basismateriaal van de tekening - onderzoekt. Geïnspireerd door ontmoetingen en reizen verkent zij de geschiedenis en toekomst van het potlood.

 

GRAFIETMIJNEN IN GREY KNOTTS
Grafiet bestaat volledig uit koolstof, een basis bouwstof van al het leven. Vijf eeuwen geleden werd het materiaal ontdekt in Grey Knotts gelegen in het Engelse Lake District, waar vervolgens een van 's werelds oudste grafietmijnen uit is voortgekomen. De oorsprong van de meest basale tekenbouwstof ligt dus in een van de oudste natuurreservaten van Europa en tevens de thuisbasis voor de Engelse romantische beweging. Binnen deze romantische beweging werd kijken en tekenen een intellectueel avontuur met eigen regels en inzichten. Bodenhausen vertrekt vanuit het idee dat een tekening niet alleen beschrijft, maar ook eigen inzichten genereert.


VERLEDEN EN TOEKOMST VAN GRAFIET
Als een ontdekkingsreiziger gebruikt Bodenhausen Het Oog als haar onderzoeksstation. Gedurende het project maakt ze een reis naar de ‘Grey Knotts’ bergen in het Lake District waar ze een oude potloodfabriek en de donkere gangen van de grafietmijnen bezoekt. De gemaakte filmbeelden, foto’s en vondsten neemt ze mee en gebruikt voor haar installatie in Het Oog.


GAM BODENHAUSEN
De Eindhovense kunstenaar Gam Bodenhausen maakt tekeningen en installaties. In haar werk spelen historische en geologische elementen uit het landschap en de natuur een belangrijke rol.

 

Graphite Knots – Gam Bodenhausen

Video credits

  • Video en interview: Lidewij Meijer - Jumping Jackdaw
Meer info