Gordon Matta-Clark & Office Baroque

00:06:48 M HKA
Gordon Matta-Clark werkte op uitnodiging van het Antwerpse ICC van mei tot augustus 1977 aan de interventie Office Baroque. Filmmaker Cherica Convents volgde het proces.

Gordon Matta-Clark (New York, 1943-1978) werkte op uitnodiging van het Antwerpse ICC van mei tot augustus 1977 aan de interventie Office Baroque.

In deze periode realiseerde filmmaakster Cherica Convents de documentairefilm Office Baroque. Later dat jaar volgde ze Matta-Clark ook bij het maken van Jacob’s Ladder voor Documenta 6 te Kassel.

Vijfendertig jaar later heeft Cherica Convents ongeziene sequenties uit die filmshoot herontdekt. Het materiaal dat nu aan het licht komt toont een bedachtzame en spraakzame Gordon Matta-Clark die, desondanks, ondergedompeld is in bruut, hard en fysiek werk. In de film Summer 77 legt de camera hem vast alsof het een dans filmt waarbij een architecturale speculatie centraal staat, vertaald in wat de kunstenaar zelf een sfeer van “stof, ruïnes, ontberingen en ruimtelijke complexiteit” noemt.

Na het herstellen van de originele film Office Baroque en het maken van Summer 77 in 2012, besloot Cherica Covents om eindelijk de volledige bewerking en productie van Jacob’s Ladder af te ronden. Deze beide 30-minuten durende documentairefilms bieden een uitstekende bron voor een dieptestudie over een van de meest invloedrijke 20ste-eeuwse kunstenaars.

De films werden voorgesteld op 20 maart 2013 in Cinema Zuid waarna een gesprek volgde tussen Cherica Convents en Flor Bex, gemodereerd door Stefaan Vervoort.

Bezoek ook de website over beide films: http://summer77.eu/

Video credits

  • Een M HKA-productie voor ARTtube
  • Met dank aan: Cherica Convents en Flor Bex
  • Foto's: Flor Bex, M HKA-collectie
  • Filmfragmenten: My Summer 77 with Gordon Matta-Clark en A Jacob's Ladder: Remembering Gordon Matta-Clark. Cherica Convents, AAP Media, www.summer77.eu
  • Extra muziek: The Talk (Jason Shaw), Audionautix
  • Eindredactie: Ghislaine Peeters, Jos Van den Bergh
  • Interviews: Jos Van den Bergh
  • Camera, montage: Mario De Munck
Meer info