González, Picasso en vrienden

Gemeentemuseum Den Haag
Artisttalk met Heringa / Van Kalsbeek, Karin van Dam en Joep van Lieshout ter gelegenheid van de tentoonstelling González, Picasso en vrienden.
Joep van Lieshout / AVL

Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het atelier maakte internationaal furore met beelden die op de scheidslijn tussen kunst, design en architectuur en design balanceren.

Meer over de kunstenaar

 

Over de tentoonstelling

Het is 1928 als Pablo Picasso (1881 - 1973) in Parijs bij zijn oude Spaanse vriend Julio González (1876 - 1942) aanklopt. Hij heeft de hulp van deze getalenteerde metaalbewerker nodig omdat hij een tweedimensionaal ontwerp wil omzetten in een metalen sculptuur. Het is de start van een intensieve samenwerking en de voortzetting van een bijzondere vriendschap. Samen werken ze gedurende vier jaar aan verschillende sculpturen.

Picasso vindt dankzij González nieuwe manieren van expressie in sculptuur, en voor González is de samenwerking een laatste zetje op weg naar een eigen stijl als kunstenaar.

De samenwerking is voor beide kunstenaars een belangrijke impuls in hun verdere ontwikkeling. Picasso vindt dankzij González nieuwe manieren van expressie in sculptuur, en voor González is de samenwerking een laatste zetje op weg naar een eigen stijl als kunstenaar.

Van ambachtsman naar avant-garde kunstenaar

In de tentoonstelling van Gemeentemuseum Den Haag staat González’ ontwikkeling van ambachtsman naar avant-garde kunstenaar centraal. Met maar liefst 20 werken van Picasso wordt tevens hun vriendschap gevierd. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid, die aan de vele bruiklenen bij hoge uitzondering ook het topstuk La Femme au jardin (1930-1932) van Picasso toevoegt, en het IVAM in Valencia, het kenniscentrum met betrekking tot Julio González.

Dank aan

Ook het Musée Picasso en het Centre Pompidou in Parijs lenen genereus uit voor dit project. Gemeentemuseum Den Haag dankt Mondriaan Fonds en Fonds 21, zonder wiens steun deze tentoonstelling niet mogelijk zou zijn geweest. Meer informatie.

Video credits

  • Regie: Flynn von Kleist
  • Camera: Tim Kerbosch & Martijn Melis
  • Set geluid: Claas Meier
  • Geluidsontwerp: Regard Ibrahim
  • Geluidseffecten: Karel von Kleist
  • Montage: Flynn von Kleist
  • Muziek: Luke Daene
  • Grading: Laurent Fluttert
  • Producer: The Rogues, Guusje van Deuren
  • Met speciale dank aan: Heringa / Van Kalsbeek Karin van Dam Joep van Lieshout
Koop tickets