Gispen Specials - De klant is koning

00:15:12 Museum Boijmans Van Beuningen
De stalen buismeubelen, de Giso-lampen; wie kent deze Gispen ontwerpen niet? Museum Boijmans Van Beuningen viert het honderdjarig bestaan van de bekende Nederlandse meubelfabriek met een jubileumexpositie rond bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten.

Het bedrijf Gispen verrijkte de Nederlandse interieurs en kantoren met een aantal bijzondere ontwerpen. De Gispen-meubelen en -lampen zijn nog steeds zeer geliefd bij zowel verzamelaars als particulieren en ook voor werkomgevingen blijft Gispen een belangrijk merk. 

Tentoonstelling Gispen Specials

Met de tentoonstelling ‘Gispen Specials – De klant is koning’ ontdekt het publiek juist de onbekende Gispen-ontwerpen. Boijmans heeft ruim vijftig bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten geselecteerd. Sommige ontwerpen zijn nog nooit eerder getoond. De specials tonen de kwaliteit en de flexibiliteit van dit bedrijf dat de Nederlandse vormgeving wereldberoemd maakte. In vrijwel alle gevallen kwamen de specials voort uit een specifieke vraag van een klant of opdrachtgever die uit het reguliere aanbod van Gispen (en andere meubelfabrieken) geen keuze kon maken.

Gispen in Rotterdam

Willem Hendrik Gispen (1890-1981) had de kunstacademie in Rotterdam niet eens afgemaakt, toen hij in 1916 aan de Coolsestraat in Rotterdam zijn eigen smederij oprichtte, W.H. Gispen & Co. Samen met architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt richtte Gispen de Rotterdamse Van Nellefabriek in.
De Van Nellefabriek staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook was Gispen de belangrijkste leverancier van de meubelen in Huis Sonneveld. Deze villa op steenworp afstand van het Museum Boijmans Van Beuningen, geldt als een belangrijk voorbeeld van luxueuze nieuwe zakelijkheid.

Gispen Specials - De klant is koning
10 september 2016 t/m 26 februari 2017
Museum Boijmans Van Beuningen

 

Video credits

Video door: Mano Daniel Szollosi en Sandra Fauconnier
Met dank aan: Zeelandia, Stichting Gispen Collectie: Jan Jacobs, Henk Bijma, Cornelis van der Bas, Diane van Veen
Muziek: Backed vibes, by Kevin MacLeod

Koop tickets